Červená vína
Vyrábí se pouze z modrých hroznů (protože červené barvivo se nachází pouze v těchto odrůdách, a to ve slupkách bobulí). Při jeho výrobě se mošt nechá několik dní kvasit se rmutem (tzv. nakvášení). Slupky tak zůstávají v kontaktu s kvasící šťávou. Kvašení probíhá delší dobu a zpravidla za vyšší teploty než u bílého vína. V červeném vínu jsou tak ve vyšší míře obsaženy třísloviny.

Pavel Hrabkovský Roční produkce 10 000 lahví Tradiční rodinné vinařství ve Velkých Žernosekách. Na pěstování hroznů a výrobě vína se podílejí tři generace. ...

Anticaia Primitivo, Puglia, 0,7l

Žernosecké vinařstvíŽernosecké vinařství v roce 1995 plynule navázalo na činnost Šlechtitelské stanice Velké Žernoseky a od té doby na svazích Českého středohoří v litoměřické...